Thursday, April 12, 2007

kampen om att förfula Göteborg ångar vidare...
Arkitekfirma Erséus ritade en fin entré till Göteborgs konstmuseum men allvarligt talat. Läs stadsbyggnadskontorets text om varför man ska gå vidare med deras förslag till ombyggnad av stadsbiblioteket: "Nytänkande exteriör"? "Spännande"? "Modern"? Och varför bjöds bara fyra arkitektfirmor in?

"Ojojoj... vi har ett hus som är lite lite originellt, fort, skynda, bygg ett Wingård-vitrinskåp av det så ingen märker något, men bjud bara in några få så vi inte får för mycket jobb...".

Fasadskisserna på nybygget är (som vanligt) rena nyset. Titta på hur djupt in den gamla byggnaden placerats i förhållande till den nya fasaden. Glas reflekterar ljus och den gamla byggnaden kommer inte alls att synas som på bilderna.
Rune Lunds stadsbibliotek från 1967 är tidstypiskt - men väldigt välritat. Materialen åldras fint och det harmonierar bra med omgivande hus trots att det egentligen är en helt annan stil. Att ängsligt gömma det i ett fantasilöst växthus är rekord till och med i Göteborgs sorgliga historia av misslyckad stadsplanering.
Det vettigaste vore att återställa stadsbiblioteket till originalskick, riva det ap-fula p-huset bakom, gömma ett nytt under jord och bygga ut biblioteket där.

Andra bloggar om: , , ,

EDIT 2010-10-27, ny bild upplagd. Källa: Erséus, Nu är det beslutat: 240 miljoner till glas-skåpet (istället för annan kultur i GBG). Stadsbiblioteket stängt i flera år.

Ingen ersättning meddelad: "Stadsbiblioteket kommer att ha helt stängt under ombyggnaden. Men var göteborgarna ska gå under tiden är ännu inte klart."

3 comments:

tompa said...

håller helt med dig om slutsatsen att "Det vettigaste vore att återställa stadsbiblioteket till originalskick, riva det ap-fula p-huset bakom, gömma ett nytt under jord och bygga ut biblioteket där."

vet inte varför ingen kommit med förslaget tidigare? eller har det kanske drunkat i glas- och betonghysterin?

en arkitekt som intervjuades i GP idag hade en smart kommentar som borde gälla all stadsplanering: tag inte bort någonting i stadsbilden utan lägg istället till nytt (eller nåt åt det hållet). vilket borde varit utgångspunkten både i fallet med den numera rivna delen av hotel opera och vid tillbyggnaden av stadsbiblioteket.

Tyskfan said...

Damnation.
Ibland känns det som att Göteborgs stadsarkitekter tror att sverige är ett av världens mest tätbefolkade länder.
"Riv!" "Bygg nytt!" "Bygg på!" "Bygg ut!"

Herregud... det finns utrymme både till höger och vänster att bygga vidare.
För att inte snacka om uppåt. Fråga Gert får ni se.

Det hade varit kul om det någon gång bestämdes att det var dags att "utveckla" gamla grekiska tempel i funkis-stil. Eller ännu värre: "Men... låt oss bygga ut templet med en lagomt plottrig glasfasad! Så kan folk flanera i samma miljö, men ändå lite modernt."
"Är det inte dags att glasa in Vita Huset nu också? Den känns lite omodern nu... ring Gert, FFS!"

jacobsteel said...

Exakt.


Att stå med stencilapparaten
och tillverka skyltfönsterhus är inte arkitektur.

Var är fantasin liksom?