Sunday, February 24, 2008

veckans teckning... (+House och en del om skrivande)


En ursäkt för att dravla om två andra grejer jag lurar på. Skrivande och varför jag diggar TV-serien House MD. Söndagsfrullen blev en gör-din-egen-veckotidning genom att googla: "house MD + philosophy, cynic, comedy writing, layers of writing, moral" och något dussin ord till i olika kombinationer:

House, MD: A Fabergé Egg of a Series om hur ovanligt många trådar manuförfattarna till House faktiskt knör in i varje avsnitt. Typ, tre Lost-avsnitt skulle få plats i varje. Lätt!
House svämmar över av filosofiska problem, så varför inte en uppsats om något av dom?.
Och har vi inte alla undrat hur House kunde sett ut om Joss Whedon regisserade?

Några favoriter från skrivarråds sidorna: How to Write Comedy "Visa ingenting förrän du är säker på att det är svinbra".
Ur "dom sju lagarna om komedi-skrivande": "Stäng av TVn och låt den vara avstängd!".
"Den första meningen är en klyscha, den andra en ovanligt bokstavlig tolkning." Om skämtets anatomi härifrån.
Jobba baklänges! Detsamma kan varmt rekommenderas till dom som vill skriva deckare, mer om hur det stämmer för sketcher står här.

Andra bloggar om: , , , ,

Kalenderbiteri : Hugh Lauries (som spelar House) pappa var både roddmästare och läkare. Han vann också en olympisk guldmedalj.
Laurie själv fick överge rodd pga en sjukdom som också dyker upp i serien.
När han slutat med rodd slöt han istället upp vid The Cambride Footlights där ovanligt många komiker startat.
Huvudpersonen i Lauries bok The Gun Seller kör motorcykel och dricker whisky, samtidigt som han försörjer sig som livvakt och legosoldat.
Laurie är (liksom sin rollfigur House) privat kompis med Robert Sean Leonard (Wilson).

BONUS - Neil Strauss intervjuar Hugh Laurie för Rolling Stone.

6 comments:

John Eje Thelin said...

"skrivarråds sidorna"

Ett skrivarråd är att inte särskriva. ;)

jacobsteel said...

hahaha.. jo, det var slarvigt framställt på många sätt. vad jag tänkte på var dessutom mer skrivarråd för (senare) muntlig eller dramatisk framställning.

men en sådan blunder! skammens rodnad på kinderna hela lunchen... ;)

(eller ska det vara "men, en sådan blunder" - hur är det nu med komma och konjunktion i svenskan? googlar man får man ju mest upp en massa astrologi...

Hanna said...

"Kommateringen ska underlätta läsningen. Det innebär att komma sätts mellan led som är förhållandevis fristående från varandra, medan led som hör nära ihop inte skiljs åt med komma. /---/ Kommateringen styrs inte av bestämda ord (med undantag för dels ... dels /.../). Det finns alltså ingen regel som säger att det alltid skall vara komma före exempelvis som, att, när eller och. Det avgörande är hur nära ett led är knutet till resten av meningen."
Läs vidare i den eminenta Svenska skrivregler, utgivna av Svenska språknämnden...

Hanna said...

http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=914704974X

jacobsteel said...

således: "Men, en sådan blunder!"? ;)

John Eje Thelin said...

Svenska skrivregler i all ära, men mitt förtroende för Språkrådet naggades i kanten när de rekommenderade styggelsen "tjugohundra" och sänktes totalt när de kallade sin webbsida för "vår webb". Sen dess tar jag allt de säger med ett par skopor salt.