Sunday, August 20, 2006

Jonas Pettersson är från Mars?


"Värmen kan vara en del av en naturlig temperaturcykel" skriver Jonas Pettersson 26, i dagens Aftonbladet. Jonas beskrivs av Aftonbladet som statsvetare från Uppsala som jobbar med "omvärlds- bevakning" på tankesmedjan Captus. På Captustidnings sidor presenteras hans hobbies bland annat som att titta på Fox News.

Jonas citerar i sitt blygsamt betitlade stycke "Bluff om klimatet" bl a "statistikexperten Steven McIntyre och ekonomiprofessorn Ross McKitrick".
Och även om man bortser från smådetaljer som inte nämns i inlägget (McIntyre har t ex inte tagit sin graduate degree, McKitrick är medlem i Fraser Institute - en tankesmedja som motsätter sig Kyotoprotokollet) känns det fortfarande en smula märkligt att läsa en blond Uppsalapojk argumentera mot dramatiska skriverier genom att själv hoppa från isbjörnars död och vindruvor i Skåne till att uttala sig om journalisters politiska sympatier utan att ange källa.

Naturligtvis är det motproduktivt om man skriver så dramatiskt om allvarliga saker att alla tappar respekten för ämnet. Dock får bristen på självreflektion i Petterssons inlägg mig att misstänka att han inte stammar från norr om Stockholm, utan kanske snarare från Mars - möjligtvis något annat rött ställe med syrefattig atmosfär.

9 comments:

Hanna said...

AAAH, Fox News-robotarna anfaller. Jag tror att det är de som kommer att ta över världen.

rosa fluff said...

Var på en föreläsning med Mark Lynas (som skrivit boken "Oväder") i våras.
Väldigt bra och intressant där borde Jonas oxå varit med och lyssnat.

Jag har dock ännu inte läst boken.

Jessica said...

Åh Fox News... Det säger allt och mycket mer... Det där tankesmedjorna kommer att ta död på oss allihop.

jacobsteel said...

Jag har mest noterat att ordet tankesmedja liksom bara dykt upp... innan så hade jag ju sett ordet think tank. "Tankesmedja" används ju lite som synomym eller som en översättning t om för "Think tank" men det är faktiskt inte samma sak. "Tankesmedja" är mycket mer med opionionsbildande syfte.

Väldigt lurigt faktiskt när begreppet på engelska är mer research-neutralt, men på svenska faktiskt är mer propaganda. Det var väl lite det jag gick i taket på, att propagandan dök upp som vetenskap...

Och Fox News är verkligen en historia för sig...

Tyskfan said...

Fast... jag hävdar fortfarande att det kan vara kul att se på Fox News i rent underhållande syfte... framförallt eftersom vissa av ankarna på kanalen har så sjukt underhållande privatliv (tänkte mest på Bill O'Reilly och hans sexuella trakasserier. Klockrent när man framstår som en moralens väktare i TV.)
Och vinklade nyheter är ALLTID underhållande. Hoppas ni har sett Fox News inslag om Malmö, Swedish City of Violence and Terror. Rätt skoj.

jacobsteel said...

Absolut, allehanda knasigheter kan ju vara kul - fast Fox är ju en lite märklig kanal. Nån typ av kommentar (som t ex din, att det är kul i underhållande syfte) kan ju hjälpa främlingar att fatta var nån står. ;-)

Kombinationen Petterssons artikel och sen Fox blev lite gåtfull typ...

Hanna said...

Det var nog jag som stod för den gåtfulla kopplingen, med Fox Newsrobotarna.

Jacob Wallström said...

Captus artikel är tyvärr full med fel. Jag har gått igenom alla argumenten på min blogg: http://klimatfakta.com/2006/08/23/aftonbladet-bluff-om-klimatet/

beverley said...

say what?