Monday, November 24, 2008

Veckans teckning... (IPRED och privatpoliserna...)

Jag tjänar själv pengar på musik, bild, kreativa grejer. Absolut, upphovsrätt kan vara viktigt.
Men jag skriver helst kan. För exakt allt som skapas bygger på något annat --- och det är verkligen inte den som hittat på först som alltid får pengar eller ära.

Här ett exempel med telefonen (uppfunnen 1848 av Antonio Meucci, inte 27 år senare av Graham Bell) , här ett annat med Leibniz och Newton (om vem som hittade på integralkalkylen, Leibniz anklagades först för att ha plagierat Newton, men är nu erkänd som uppfinnaren, även om matematiker i andra länder kommit väl så långt avsevärt tidigare), här ett om varför Hollywood ligger där det ligger (för att smita från Edisons patent på östkusten).
För att inte tala om munkarna. Om inte Europas kloster varit fulla med folk som kopierat text hela dagarna hade nutida bibliotek gapat tämligen tomma.
Min poäng är en och samma: Om inte upphov är glasklart - hur kan rätten att begränsa kopiering bli det? Om nu vår kultur på många kritiska punkter (böcker, matematik, telekommunikation - senare utbyggnaden av bredbandsnät) bygger på kringåendet av upphovsmannarätt, var ligger logiken i att plötsligt införa extremt mycket hårdare kontroll?

I dagens Aftonbladet skriver Jan Guillou om "Varför skall det vara fritt fram att stjäla Eva Dahlgrens sånger..." (vem som nu skulle vilja göra det) - men missar poängen helt och hållet:
Jan Guillou, bara för att du skrivit böcker där påhittade figurer klarar påhittade problem genom att töja på massa lagar och förordningar betyder inte det att privatpoliser är lösningen.
Ersättning för arbete? - Javisst! Upphovsrätt? - OK! Privatpoliser - Nej tack!

Upphovsrätt kan man inte typ låta Disney ta hand om. Och att just Disney - som själva inspirerats, lånat och kopierat källmaterialet till en hyfsad del av sin produktion - att just dom lobbat så hårt för att ingen annan ska få det är ironi på hög nivå.

EDIT - mer läsning i urval:
Copyriot - Om IPRED blir verklighet innebär det också slutet för öppna nätverk
Jonas Almquist(Lädernunnan)"Vi hade aldrig tjänat en spänn på Ipred-lagen"
Rick Falkvinge "Falsk flagg från Lobbyn, cyklar från Guillou" - tar också upp det märkliga
GP-debattinlägget.
Timo Räisänen i Svd - ”Skivbolagen ska inte vara poliser”

Andra bloggar om: , , , , , ,,

No comments: