Sunday, September 10, 2006

saker man sällan slår upp del 1


"Det heter inte Gaffa tejp, det heter Duct tape, näh, det är inte samma sak" etc etc... Diskussionen bryts alltid av någon på dialekt: "Döh, de heter faktiskt silvertejp". Well:

1) Tejpen är visserligen dyr, men det är inte så att en Gaffer är en person utsedd att endast vakta tejpen på en filminspelning. Nix, gaffern basar över belysningsdetaljen. Gaffer's tape är döpt efter denne.

2) Själva den 2 tum breda vävtejp, som inte lämnar mycket klibb och trots sin styrka är lätt att riva av, har sitt ursprung i duct tape. Duck-tape hette det under andra världskriget när den uppfanns (eftersom den motstod vatten). Efter kriget bytte den namn till Duct tape eftersom den civilt användes på rör (ducts).

3) Australiensiska ordet "duct-tape" syftar däremot på slät plasttejp med klenare klister och utan väv-förstärkning och är gissningsvis orsaken till ryktet om Duct tape som fattigmans Gaffa.

Stilmässigt kommer väl "duct" att låta mer som "rörtejp" och "gaffa" som "filmstjärnetejp" (/"rockstjärnetejp"). Well. Silvertejp? Var det så?

9 comments:

rosa fluff said...

Själv säger jag: Sån där tejp dom använder i "Crime
night" på Discovery.
Då vet alla vad man menar.

Morelli said...

jag gillar ljudet som upptstår när man river av en bit riktig gaffertejp

tack för mkt informativ text!

Morelli said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Hanna said...

Det heter Jesustejp. På finska. Eftersom man kan laga allt med den.

jacobsteel said...

Ah, Crime-tape, det tar det ännu lite högre alltså.

Men visst, ljudet är fantastiskt, lite som när råsiden slits i stycken mellan två bengaliska tigrar. Dyrt och kraftigt...

Jesustejp? --- jojo, Jag inser att fenomenet är större än jag anade nära jag hittar den här sidan

Översättarhelena said...

Intressant! Men jag tror inte på nummer 2, utan misstänker att det är en efterkonstruktion av företaget "Duck tape".

jacobsteel said...

Ah, jag vet verkligen inte _varför_ man kallade tejpen "duck tape".
Förslag har kommit på att det antingen är för att tejpen är klister på väv (jmfr "duk", som i "duk-tejp") eller för att den är som en anka (vattenbeständig). Ank-förklaringen gissar jag var mer populär i folkmun (dom nog skötte själva döpandet)...

"According to an undocumented tradition, military personnel called the stuff duck tape, either because water rolled off it or because of the layer of cotton “duck” cloth that formed its base."

källa

Hanna said...

Inser nu att illustrationen till det här inlägget faktiskt inte är bra: jag börjar alltid läsa det med tanken "åh, här var ngt om högkvalitativt toapapper som jag missat att läsa".

jacobsteel said...

det är fan sant. den är inte särskilt bra. alltså...