Friday, February 08, 2008

SF - kungarna av dålig marknadsföring - stänger Palladium i Göteborg...

SF gör sig till ovän med filmälskare på rekordtid sedan man skaffade monopol på film i Sverige:

I Dagens Media läser man hur SF rensat så hårt i sin presslista (dvs vilka journalister som får komma på förhandsvisning) så att i princip bara GP och SVT får komma.

Svd kan man läsa om protester mot SF efter att man blockerat sina egna tider på biotider.se. "Skälet: SF Bio anser inte att andra sajter än deras egen ska ha information om när och var filmerna visas"

I GP kan man läsa att SF trots att besökarna ökat senaste året ändå väljer att stänga biografen Palladium i Göteborg. Orsaken är enligt SFs Thomas Runfors att "Det blir för dålig lönsamhet för oss" och att "det inte är mycket att göra åt det". Trots att SF bios Vd Jan Bernhardsson tidigare påstått att inga diskussioner fanns att lägga ner Palladium för att man sade sig vilja bevara den biografmässiga traditionen i Göteborg.

Och hur "bevarar" man? Med "Filmstaden Bergakungen"? På paradbiografen Palladium lät arkitekt Otto Dymling en ung Gunnar Ström måla illustrationer till "...filmens segertåg genom all världen". Bergakungen väljer en nyans av grått och lampor som byter färg en gång i minuten.
Bergakungens entré är en skandal: Vilken arkitekt med synen kvar ritar ett två fotbollsplaner stort runt golv utan dekoration? Vem skapar ett runt hus utan att följa upp formen mer än på ett enda räcke? (resten är prefab-fyrkantiga dörrar, kvadratiska ljudisoleringsplattor, vinkelräta lister, en labyrint av kvadratiska nakna betongtunnlar och extremt fula skyltar) Vilken inredare bygger storskärm av vanliga platt-TV - vilket ger decimeterbreda ränder mellan bild-delarna?
Bion må ha det modernaste ljudet i Sverige, men inne i salongen uppfattar man knappt dialogen för allt tuggande eftersom man tvingat ihop biljettköpet med popcornen och skapat evighetsköer.
Lönsamhetsrunkare! Varför inte sunksoffor i salongen, pizza och inte släcka alls när filmen börjar? Varför inte soffbord med literpaket med halvsmält glass?

Vad är det för idé att lösa biljett när salongen känns som hemmabio? SF: om ni ska ha en chans mot fildelning, DVD och TV så får ni väl göra biobesöket till något värt priset. En gråmålad gympasal under en stympad park är inget skäl att ta bort ett av Göteborgs få snygga landmärken.

Riksdag - inför monopollagstiftning värd namnet! SFi - inför körkort på att bedriva biografverksamhet så vi slipper dom här drullefasonerna! Bevara Palladium nu!

Andra bloggar om: , , , , , ,


EDIT - på arkitekten bakom Bergakungen, Cullbergs, hemsida finns gamla skisser hur det _kunde_ blivit. Dom övertrumfas av ganska många tunnelbanestationer i Stockholm. Hur kan man få ett uppdrag att bygga ett runt i hus i betong och misslyckas? Håkan Cullberg, Göran Johansson, SF mfl, har ni hört talas om Oscar Niemeyer? Eller för den del Jaenecke & Samuelson (tips, dom ritade Nya Ullevi, granne med Bergakungen).
Mark Isitt skriver "Arkitektur - inget för Göteborg.
Det är synd att han verkar ha rätt.

No comments: