Friday, January 30, 2009

Bergakungen - Sveriges fantasilösaste biograf?

SF bio har inte en enda singel-biograf i Göteborg. Bara två multiplexer som tävlar om att vara fulast.

Medan Biopalatset är en sorglig historia i ett katastrofalt åttiotalshus (som fick ersätta Bazar Alliance (bild: Göteborgs Stadsmuseum) så kunde man faktiskt gjort något vettigt på Skånegatan. Man planerade i över tio år och hade massor av folk med sig. Men vad hände? Stal man ritningarna från ett nedlagt fängelseprojekt?

Filmstaden Bergakungen. Av svulstigt tal om fantastiskt bygge blev klumpig betonglada med enorma köer (godisförsäljning i samma kassa). Kassor med icke-roterbara skärmar (man ser inte var man ska sitta).
Hundratals kvadratmeter blygrått golv utan minsta dekoration är det första som möter en. Ingen dekoration i taket heller, bara standard-rektangulära ljudisoler-plattor. - Cullberg och SF, nej, reklam räknas inte som dekoration.
Naken betong i hela bygget. Första rummet är runt, men sen är det evighetslånga korridorer, alla likadana, fyrkantigt, fyrkantigt, fyrkantigt...

Personalen borde få medalj eftersom den lyckas vara snäll och artig trots husarrest under jord.

SF ska ha skäll: Jag struntar i om Bergakungen så är världens mest lönsamma biograf, det är ingen bedrift när man har monopol. Det enda bunkern skriker ut om ägarna är: "Vi har kvar singelbiografer i Stockholm för i Solna har vi huvudkontoret, provinserna skiter vi så länge vi kan lura av fjortisarna veckopengen."

Arkitekten ska ha mer skäll. Arkitekter ska ha mer skäll än andra formgivare, hus kan man inte byta lika snabbt som en soffor. Cullberg arkitektkontor, allvarligt talat, bygga ett runt hus bredvid Ullevi och misslyckas!
Om ni i alla fall hade sneglat på Oscar Niemeyer kanske vi fått en roligare fasad att glo på:


Göteborgs stad ska mest skäll, för sitt makalöst fantasilösa "Evenemangsstråket". Göteborgs stad (vilket förmodligen innebär Göran Johansson) fattade ni (du) inte att man måste planera en _hel_ stad, inte bara några kvarter? Bara för att staden har ett antal stora industrier måste man inte lösa alla problem med löpande-bands-principen.

Göteborgs stad! Installera en begåvad stadsarkitekt nu! K-märk Palladium i efterhand! Bötfäll SF tills dom renoverar upp Palladium och öppnar igen. Stadsplanera för hela Göteborg, inte bara för några enstaka kvarter.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

4 comments:

Mikkan said...

Men där satt den kapten, på dom!

jacobsteel said...

:D tack!

lm said...

Biopalatset ligger i huset
Södra Larmgatan 13-15/Kungstorget 2-3

Vykortet visar inte det huset utan (nuvarande) Basargatan 6

jacobsteel said...

vet jag väl.

hela klumpen revs i ett svep och det var bästa bilden jag hittade på hur fint kvartertet var innan.

har du fler så länka gärna.